Què és el botó WPS del router i per a què serveix?

Data de publicació: 24/08/2022

Què és el botó WPS del router i per a què serveix?

El botó WPS d’un router (o encaminador) té diverses funcionalitats. Vols saber com funciona? Aquí t’ho expliquem amb detall perquè en coneguis la importància.

Què és el botó WPS del router i com funciona

El botó WPS (sigla de Wifi Protected Setup) d’un router que treballi amb aquest estàndard està ubicat, generalment, a la part del darrere i obre la porta a la connexió a internet sense necessitat de contrasenya. Cal tenir en compte que, encara que molts routers el tenen, avui no se sol utilitzar. Precisament aquest és el motiu pel qual es considera que és un sistema poc segur.

El funcionament dels botons WPS és molt fàcil: només cal pressionar-lo perquè s’encengui o s’apagui alternativament. En alguns casos, l’activació es pot fer manualment i altres vegades cal utilitzar una agulla específica. La connexió és més ràpida i s’obre a nous dispositius (ordinadors i mòbils), cosa que en alguns casos és d’agrair si no hi ha riscos d’intrusió a les xarxes.

Si bé encendre un botó és molt fàcil, convé conèixer quines són les diferents opcions. Al final, els estàndards es van actualitzant, de manera que alguna metodologia pot no ser útil sempre. Aquesta és una decisió que has de prendre en darrera instància.

Quin és l’objectiu final? El que es busca és una connexió més fàcil sense haver de posar la contrasenya de sempre. Dit això, el sistema WPS, a través del botó, pot funcionar de diverses maneres diferents. Fes una ullada al que expliquem a continuació, que t’interessarà:

Funcionament amb NFC

El botó WPS, en aquest cas, facilita un funcionament pràcticament instantani de la connexió. Només cal prémer el botó durant dos segons, activar-lo i apropar-hi el dispositiu que hi vols connectar. En condicions normals, n’hi haurà prou perquè s’intercanviï la informació i es detecti la xarxa. Aquesta opció serveix indistintament per a telèfons mòbils, ordinadors portàtils i ordinadors de sobretaula. A més, és un mètode molt ràpid, cosa que al final facilitarà determinats processos.

El contrapunt d’aquesta qüestió rau en el fet que no és un mètode especialment segur. En qualsevol cas, si el que busques és una connexió ràpida i que no comporti gaires problemes, t’interessarà. De vegades, com a procediment d’urgència, és una opció que et pot interessar.

Funcionament amb PBC

El funcionament amb PBC obliga que hi hagi botons WPS al router i al dispositiu que s’hi connectarà. Bàsicament, consisteix a pressionar tots dos botons perquè es detecti la informació i s’intercanviï. Per tant, cal que l’altre dispositiu tingui un botó compatible perquè funcioni correctament. La veritat és que, si hi ha compatibilitat, l’activació és senzilla. La majoria dels dispositius tenen algun tipus de compatibilitat, però és bo que hi facis una ullada prèvia.

Convé assenyalar que aquest mètode de funcionament està individualitzat per a cada dispositiu que hi vulguis connectar. Val la pena que recordis que has de tenir un dispositiu que pugui activar-se així.

Funcionament amb PIN

El funcionament amb PIN és el mètode més segur per a l’ús i la connexió a internet. Com has d’activar-lo? En aquest cas, es connectarà el botó WPS i, posteriorment, s’inclourà el PIN al dispositiu que vulguis connectar, si el que vols és evitar que hi hagi una connexió pública. A la pràctica, aquesta és la metodologia que més s’utilitza per a les connexions domèstiques.

Això sí, pensa que el procés s’ha d’executar de manera independent amb cada dispositiu. Per exemple, si tens un telèfon mòbil, un ordinador de sobretaula i una tauleta, has d’incloure el PIN a cadascun.

Conclusió

El botó WPS és una terminal del router que pot ser molt útil per a una connexió sense contrasenya. Ara bé, convé que coneguis les diverses opcions que ofereix i si són segures o no. Busques un servei de connexió a internet que t’ofereixi garanties i que sigui segur? A Andorra Telecom comptem amb diferents paquets adaptats a casa teva. Contacta amb nosaltres per conèixer les nostres ofertes!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail