Què és la cloud sobirana?

Data de publicació: 07/06/2023

Què és la cloud sobirana?

La cloud sobirana és una modalitat de núvol que representa diversos avantatges per al seu propietari. ¿Vols saber què és i com funciona? En aquest article et donem més detalls. 

La cloud sobirana: definició 

Podem definir la cloud sobirana com aquell sistema d’emmagatzematge al núvol on els propietaris tenen un control total de les dades que gestionen, l’operativa i, a més, de manera unificada. I això s’aconsegueix amb independència del servidor, mantenint les dades sota control en el territori on s’opera. 

Cal destacar aquest tipus de cloud pot ser una decisió d’empresa, però també governamental. Per exemple, hi ha governs que volen fomentar el desenvolupament tecnològic endogen i que inverteixen en aquests tipus de sistemes. En una època on el Big Data és innovador, no ha de semblar extrany que el núvol es consideri un element estratègic. 

Davant d’altres models tradicionals de cloud públic o híbrid, la cloud sobirana implica un major desenvolupament tecnològic per garantir un millor funcionament. Està indicada per a organitzacions professionals amb un cert volum d’ús de dades. 

Per què és tan important mantenir el control de la cloud?

Avui en dia, la ciberseguretat i la protecció de dades s’ha convertit en una prioritat. La presència dels sistemes de cloud backup permeten recuperar les dades, però què s’ha de fer si hi accedeix algú indesitjat? En aquest cas tindríem un problema. 

De fet, cal recordar que les sancions que s’apliquen per violar la protecció de dades són importants. En el cas d’Andorra, poden arribar als 100.000 euros per a les infraccions molt greus, independentment de la mida de l’empresa. Aquest ja és un bon motiu per plantejar-se controlar la cloud, però el cert és que n’hi ha d’altres.

Per tant, hi ha nombrosos avantatges de comptar amb la cloud sobirana, i bàsicament podem assenyalar-ne els següents: 

1. La cloud sobirana com a garantia de seguretat

El primer que cal destacar d’aquest sistema és que aporta seguretat. Quina és la raó? Doncs que és molt més fàcil controlar la traçabilitat de les dades, i amb això reduir les intrusions no desitjades. Al cap i a la fi, si es té el control sobre totes les dades, és més difícil que aquests es filtrin. La preocupació principal s’haurà d’enfocar en els accessos, però no en la gestió per qüestions de seguretat. 

Això sí, tot i que tinguis el control de la cloud, no vol dir que no hagis de tenir els teus protocols d’accés de dades. O, dit d’una altra manera, seguiràs tenint l’accés restringit, i seria bo que fos amb una contrasenya. Així no t’hauràs d’amoïnar en la teva gestió del dia a dia. 

2. Compliment dels estàndards normatius

Quan els servidors estan ubicats fora d’Europa, pot haver-hi problemes amb el compliment d’estàndards normatius. I, com a principi general, com menys països gestionin aquestes dades, millor. En el cas d’Andorra, hem de dir que, tot i que té una llei pròpia, bàsicament homologada als estàndards del Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD); hauràs de tenir, en qualsevol cas, un representant al país. 

La idea és senzilla: si el servidor i l’emmagatzematge de dades estan al país on es du a terme l’activitat, no hi haurà conflictes normatius. I això és molt important, perquè a més de cobrir-te davant de qualsevol eventualitat legal, això genera confiança. 

3. Migració de dades amb garanties

La migració de dades és un altre dels aspectes que es gestionen millor si tens el control de la cloud. D’aquesta manera, no has de demanar permisos a tercers, el procés es realitza sota la teva supervisió i trigarà menys. Indubtablement, com més a prop estigui el servidor, millor. I, sens dubte, això contribuirà decisivament a una gestió més eficient del teu dia a dia.

Un dels objectius finals és que tots els passos que es facin, es facin amb garanties. Però això no implica, necessàriament, un pitjor servei ni una manera de treballar ineficient. Afortunadament, amb aquest nou model s’aconsegueix seguretat i eficiència. 

4. Menys dependència d’agents exteriors

El problema dels servidors allotjats a l’estranger rau en el fet que els governs respectius poden fer reclamacions de gestió de dades o d’informació que no et convenen legalment. I aquesta circumstància s’ha convertit en un gran problema, per qüestions de privadesa. Què passa, a més, si des de l’estranger s’apropien del servidor? Casos com els de TikTok ens demostren que això pot ser un problema de pes.

Quan funciones amb una cloud sobirana, elimines aquesta ingerència de cop. Si el que vols és guanyar en tranquil·litat, sens dubte és preferible tenir aquest control des del país on operes. I, a més, ara a Andorra pots tenir servidors de qualitat per gestionar dades amb seguretat.

Conclusió

Tenir una cloud sobirana és recomanable per molts motius, i a Andorra Telecom oferim serveis cloud gestionats des del país perquè no tinguis problemes. Ets autònom o empresa i busques una solució professional i segura? Truca’ns i t’informarem amb més detall!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail